Terapije

Toksine u tijelu možemo podijelite na one topive u vodi i na one koje se vežu za masti (teški metali, herbicidi, pesticidi, stres...). Panchakarma, ayurvedska detoksikacija je set strogo kontroliranih, 5 pravilnih procedura uljenja tijela izvana i iznutra, te čišćenja nagomilanih toksina i uspostavljanja pravilne prirodne ravnoteže organizma.
Prvi korak je da se tijelo naulji iznutra sa nezasićenim masnoćama (ghee, sezamovo ulje, kokosovo ulje) i da se toksini povuku iz perifernih dijelova tijela u probavni trakt. U isto vrijeme se radi masaža (abhyanga) gdje se s posebnim uljima na bazi biljaka prodire duboko u tkiva i krv. Nakon masaže slijedi sauna (swedana) gdje se putem znojenja izbacuju toksini koje je ulje “pokupilo” predhodno tijekom masaže.

Kada se tijelo dovoljno naulji iznutra (sneha pana) i kada vidimo znakove koji to pokazuju, prelazimo na sljedeći korak, izbacivanja nakupljenih toksina iz probavnog trakta, najčešće laksativom. Nakon toga tijelo postaje slobodno, čisto, sa osjećajem lakoće u tijelu i umu. Zatim uz laganu individualno doziranu i ciljanu prehranu, tehnike disanja, meditacije i vježbanja, vraćamo tijelo u prirodni balans i ravnotežu. U takvom prirodnom balansu, bolja je apsorpcija hrane i nutritijenata, a organizam se lakše nosi s dnevnim izazovima modernog života.

Priprema organizma za detoksikaciju

Dva, tri dana prije detoksa jesti lagano, jušno, dobro kuhanu hranu (juhe, variva) sa začinima poput kumina, đumbira, kurkume, kayenskog papra, crnog papra. Izbjegavajte crveno meso i teško probavljivu hranu. Umjereno upotrebljavajte masnoće, ulja, sir, maslac, mlijeko, pšenicu, rižu, šećer, meso i ribu. Popijte jednu čašu mlaćenice dnevno (stepko) s malo soli do 17h. Tijekom dana pijte vodu s medom. Na jednu čašu tople vode dodajte 1-2 čajne žličice meda i to popijte 2-3 puta dnevno. Uvijek pijte toplu vodu ili biljne čajeve. Nikad nemojte jesti ako prethodno jelo nije probavljeno, tj. ako niste gladni. Imajte dnevnu rutinu, odlaska na spavanje, buđenja, jela i aktivnosti. Ovim postupcima ćete znatno olakšati tijelu da izbaci više toksina.

Uljenje / Snehapana

Uljenje / Snehapana

Abhyanga masaža

Abhyanga masaža

Swedanam - sauna

Swedanam - sauna

Shirodhara

Shirodhara

Kati Basti 45 min - 60 min

Kati Basti 45 min - 60 min

Netra tarpana

Netra tarpana

Udwarthanam

Udwarthanam

Nasya

Nasya

Virechana ili purgacija

Virechana ili purgacija

Basti

Basti

 • Uljenje / Snehapana
 • Abhyanga masaža
 • Swedanam - sauna
 • Shirodhara
 • Kati Basti 45 min - 60 min
 • Netra tarpana
 • Udwarthanam
 • Nasya
 • Virechana ili purgacija
 • Basti
 • Uljenje / Snehapana

  Sam čin čišćenja dolazi tek nakon što se prođe procedura pod imenom Snehapana ili uljenje. Ulje se radi interno (konzumiranjem ghee-a) i eksterno (masaža, abhyanga). Smisao uljenja iznutra je da se toksini i teški metali vežu na masnoću te da se „rastope“ i povuku u probavni trakt tako da se prilikom čišćenja ti toksini izbace iz tijela.
 • Abhyanga masaža

  Abhyanga masaža cijelog tijela sa specifičnim biljnim uljima (ulja sadržavaju 40 tak biljaka) koji njeguju, regeneriraju, pomlađuju i opuštaju. Prodiru duboko u tkiva i jako dobro djeluje na kosti, mišiće i ligamente. Jedna od glavnih funkcija ayurvedske masaže je da izvlači toksine iz površinskih slojeva te duboko iz tkiva. Ova terapija je odlična za nedostatak energije, za stresa, bolju cirkulaciju krvi. Jača zglobove, mišiće i kosti. Abhyanga masaža potiče miran san, poboljšava imunitet i opuštanje.
 • Swedanam - sauna

  Sauna (s biljnim infuzijama ili infracrvena) se obično izvodi nakon abhyangha masaže u trajanju od 5-10 min. Ovaj opuštajući postupak poboljšava krvnu cirkulaciju. Prije saune osoba je dobro zauljena posebnim biljnim uljima (Abhyanga masaža) koja se uslijed širenja krvnih žila apsorbiraju kroz kožu u dublja tkiva, a procesom znojenja toksini se izbacuju van.
 • Shirodhara

  Shirodhara je postupak lijevanja biljnog ulja na čelo neprestano u trajanju od 40-60 minuta. Ovaj poseban tretman je izuzetno ugodan i opuštajući. Jako dobro djeluje na poremećaje živčanog sustava, problema sa spavanjem, psihički stres, anksioznost, migrene itd. Shirodhara je najviše opuštajući tretman u Ayurvedi koji stimulira žlijezde, donosi mir i sreću.
 • Kati Basti 45 min - 60 min

  U ovom procesu se priprema poseban "bazen" koji se stavlja na mjesto gdje postoji bol (koljena, leđa, kralježnica itd.) te se puni posebnim uljima koja su topla. Ulje se konstantno mijenja da zadržava toplinu, a samim time prodire duboko u tkivo te smanjuje bolove.
 • Netra tarpana

  Posebni Ayurvedski tretman za oči u trajanju od 30 minuta. Kao i kod procesa kati basti radimo "bazen" oko očiju te lijevamo i mijenjamo topli ghee. Ovaj tretman štiti oči i poboljšava vid. Ovo je odličan tretman za sve koji imaju umorne oči od dugog gledanja u kompjutore, koji imaju peckanje, iritaciju, slabo vlaženje ili im se jednostavno vid muti.
 • Udwarthanam

  Ovaj je postupak suhe masaža u trajanju od 60 minuta. Posebna mješavina suhog bilja se ritmičnim pokretima (s blagim pritiskom) nanosi na tijelo te se stimulira mikrocirkulacija. To je vrlo korisno u procesu detoksikacije jer otvara pore i omogućuje normalan metabolizam tijela. Pomaže kod smanjenja težine i celulita, izbacivanja vode te diže energiju što se primijeti odmah nakon tretmana.
 • Nasya

  Tretman čišćenja sinusa sa specijalnim uljem koja razbijaju sluz u sinusima, omogućuju nesmetano disanje i smanjuju upale. Čišćenjem kanala oslobađate se ne samo sluzi, nego i glavobolje, problema s cervikalnim dijelom, blokiranosti i tromosti cijelog organizma. Ova procedura djeluje jako dobro na uho – grlo – nos te izoštrava svih osjetila povezanih s glavom, okus, vid, sluh i njuh.
 • Virechana ili purgacija

  Purgacija čisti toksine iz krvi, lojnih žlijezda, bubrega, želuca, tankog crijeva, debelog crijeva, jetre, žuči i kanale kojima se krv kreće. Ovo je odlična metoda kod: hemoroida (ako krvare javiti se na pregled kako bi se ovaj problem riješio prije nego idete na virechanu), “fleka” na licu, razne upale, problemi sa želudcem, kiseline, kronične groznice i povišena temperature, povećanog abdomena, nadutosti itd. Virechana pomaže kod trovanja, učestalih povraćanja, problema sa slezenom, apscesima, problema s očima, bolova u crijevima, kolitisa, vaginalni problemi, problemi sa sjemenom, crijevnim parazitima, čirevima, gihta, problemi s krvlju i s toksičnošću krvi, otežanim uriniranjem i upalama u urinarnom traktu. Pomaže kod akutnih proljeva, dizenterije, slabo probavljanja hrane, trovanja hranom, kamenja u bubrezima ili žuči, povećanom želučanom kiselinom, problemima sa jetrom, kolesterolom, kod reumatoidnog artritisa, kožnih bolesti, iritabilnog kolona. Ovim procesom se gube kilogrami, smanjuje se napetost, nervoza i stres, te poboljšava san. Virechana nije preporučena kod akutne groznice ili temperature, unutarnjih krvarenja želuca ili iz rektuma, čireva, rektalnih čireva, jake konstipacije, u trudnoći, tijekom ili neposredno prije menstruacije, dehidriranosti, slabosti. Osobe koje imaju želučani ili materični prolaps ne rade virechanu. Kod gore napomenutih tegoba obratite se stručnoj osobi kako bi mogli poraditi na tegobama i kako bi uskoro bili spremni za virechanu.
 • Basti

  Basti znači uljenje ili čišćenje u obliku klistira. U ayurvedi se kaže da se 80 % poremećaja može riješiti bastijem. Kroz tretiranje debelog crijeva mi djelujemo na krv i na cijeli organizam čovjeka. Uljni ili biljni (na bazi vode) klistirom oslobađamo crijevo od debelog “filma” - toksini (ama) koji spriječava apsorpciju nutrijenata. Taj sloj se kroz prehranu i kroz klistir otapa i izbacuje iz crijeva. Kada se to desi, tada ulje ili bilje prodiru duboko u tkiva i djeluju na: konstipaciju, bol u donjem dijelu leđa, išijas, giht, artritis, reumu, degerativne bolesti, mentalne probleme (epilepsija, strahovi, psihološki problemi, problemi sa osjetilima) itd.
 • Uljenje / Snehapana
 • Abhyanga masaža
 • Swedanam - sauna
 • Shirodhara
 • Kati Basti 45 min - 60 min
 • Netra tarpana
 • Udwarthanam
 • Nasya
 • Virechana ili purgacija
 • Basti

Procedure poslije detoksikacije

Ovo je ključan period cijelog procesa. Probavna vatra, tj. probava je vrlo slaba, usporena zbog purgativa i mora se postepeno i polagano ojačati. U suprotnom hrana se neće pravilno probavljati, a toksini se mogu ponovo nakupljati i sav prethodni posao neće biti od velike koristi. Trebate pratiti posebnu prehranu još najmanje dva - tri dana nakon terapije kako bi se probavna vatra i metabolizam ojačao. Jedite lako probavljivu hranu s dodatkom začina đumbir, kumin, crni papar, korijander, bosiljak, lovor, malo soli... Uz ručak pijte mlaćenicu ili je napravite sami 1/4 jogurta 3/4 vode, dodajte malo kumina, crnog papra, soli, mentu, peršun ili korijander i dobro promiješajte ili izmiksajte. Ovo piće uz ručak pospješit će probavu i aktivirati enzime u tijelu. Jedite zobene kaše s klinčićem, cimetom i đumbirom i uz dodatak meda. Pijte tople biljne čajeve tijekom dana i ne pijte ništa hladno ili iz frižidera.

Zatražite savjet ili se informirajte o našim ponudama